Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Matematik ve Bilimde Büyük Keşifler: GEMS
Eğitim modelleri gelişiyor, değişiyor ve hepsinin ortak bir hedefi var; eğitime katkı sağlamak. Günümüzde öğretim yaklaşımları sıklıkla değişim ve gelişim göstermektedir. Bunun temel sebebi, teknoloji çağının, öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini çözümleme noktasında sağladığı katkıdır. Araştırmalar sonucu, insan beyninin, olayları ve bilgiyi algılamasının tek yönlü olmadığı, dışarıdan gelen birçok bilgi, tecrübe ve beş duyu organını kullanarak edindiği…
Çocukların En Gerçekçi Uğraşı
Oyun, sadece eğlenceden ibaret değildir, ciddi bir öneme sahiptir. Biz yetişkinlerin zaman zaman ‘gereksiz’, ‘anlamsız’ ya da ‘amaçsız’ olarak gördüğü oyunlar, önemli bir amaca hizmet eder. Bu yüzden oyun, çocuk için elzem bir ihtiyaçtır. Oyun, çocuk için en temel ihtiyaçlardan biridir. Bir çocuğun gününün büyük bir kısmı oyunlarla geçer. Çocuk, oyunun içinde hayatın provasını yapar…
Ahilik Eğitim Sisteminden Yeni Nesile: Yetenek Atölyeleri
Yeni Eğitim Sistemlerinde Atölye Eğitimleri Niçin Yeniden Ön Plana Çıktı? Son zamanlarda, Z Kuşağı eğitimlerinde atölye eğitimlerinin yeniden ön plana çıkmasının elbette birçok sebebi var. Yeniden ön plana çıkması diyoruz çünkü atölye eğitimi anlayışı sadece son 5-10 yıldır başlatılmış veya uygulamaya konmuş eğitim anlayışları değildir. Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti’nde de bu eğitim yaklaşımlarının Ahilik…
Sırlarımızı Kalbimizde Saklarız
Kalp, çok ilginç bir organ çünkü sırlarımızın ev sahibi. Görüyoruz ki sır tuttuğumuz zaman nabız artıyor, basınç artıyor. Zaten kalbi ölçebiliyoruz, görebiliyoruz ve düşündüklerini anlayabiliyoruz ve o sebepten bence kalp, sırrın evidir. Diğer yandan zayıf kalpler ve güçlü kalpler var. Şuna inanıyorum ki, kötü insanların kalpleri de zayıf ve gevşek oluyor. Çünkü kalbi çalıştırmak için…
Öğretmenin DEHB İle İmtihanı
Öğrencinizin, kendi davranışsal becerilerini geliştirirken ona yol göstermenize, rehberlik etmenize ihtiyacı vardır Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuklarda en sık görülen davranış bozukluğudur ve belirtiler, ergenlik ve yetişkinlik döneminde de devam edebilir. Dünya'da ve Türkiye’de görülme oranı ortalama % 5'tir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar aslında küçük hayalperestlerdir. Genellikle özgün, sevecen ve herkese…
Üstün Zekalılar ve Üstün Yeteneklilerin Okulu: Enderun
Osmanlılar, Türk-İslam devlet geleneğine ve eğitim mirasına sahip çıkarak bu mirası geliştirmiş ve her dönem modernize etmeye çalışmıştır. Yönetici eğitimi ve askeri eğitim alanında zirve olan Enderun Mektebi, Osmanlı Devleti’nin birçok alanda mükemmelliğinin en somut örneklerinden biri olmuştur. Zaman içinde genişleyen topraklarıyla beraber müesseselerini de geliştiren Osmanlı Devleti, yöneticilerini ve komutanlarını da bizzat devlet merkezinde…
Bir ‘Klasik Koşullanma’ Deneyine Var mısınız?
Balon şişirdiğinizde yanınızdaki bazı insanlar, gözlerini kısarak bakar ve gerginleşir. Çünkü balonun şişerken veya patlarken çıkardığı sesi, korkunç bir şeyle ilişkilendirmeyi öğrenmişlerdir. Tüm bunlar, “Klasik Koşullanma” adını verdiğimiz bir durum sonucu ortaya çıkan, sayısız insan davranışlarından sadece birkaçıdır. Çağrışımlarla öğreniriz. Zihnimiz, art arda gelen olayları doğal olarak birbirine bağlar. Ve bu sayede birbiri ardına gelecek…
Eğitim mi? Eğlence mi?
Zeka oyunları alanında yapılan çalışmalar “Oyun oynamakla, zekâ gelişir mi?” sorusunu ortaya çıkarmış ve bu alanda birçok araştırma yapılmıştır. TÜZDER tarafından ilkokul 1. sınıfa devam eden 80 öğrenci üzerinde yapılan bir çalışmaya göre zekâ ve akıl oyunlarının öğrencilerin zekâ ve yetenek skorlarına katkı sağladığı tespit edildi. Bu kapsamda zekâ ve akıl oyunları eğitmenliği kursuna katılan…
Zeki Gıdalar: Zekayı ve Gelişimi Destekleyen Gıdalar
Sağlıklı beslenme, genellikle insan vücudunda mevcut olan olumsuz bir durumu düzeltmek veya iyileştirmek, kilo problemlerinden kurtulmak, herhangi bir rahatsızlığı önlemek ya da sağlıklı yaşam amaçlı bir süreç olarak değerlendirilir. Nasıl ki karaciğerimizi, böbreklerimizi kalbimizi yani organlarımızı korumak ve onların fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirmelerine yardımcı olmak için beslenme önerileri varsa, beynimizi korumak ve onun bilişsel…
Mars’ta Hayat Arayışı
Mars’ta uzun zamandır hayat arayışı devam etmekte. Neden diğer gezegenler değil de Mars diye düşünürsek bunun birkaç sebebi var. Nedenlerinden birçok gezegene kıyasla Mars’ın dünyaya yakın olması. Bugünkü teknoloji ile Dünya'dan Mars’a 6-7 ay civarı bir zamanda ulaşılabilir. Bu zaman, gezegen sistemi düşünüldüğünde kısa bir zamandır. Diğer bir neden ise taşların ve kayaların olduğu bir…

    Bültene Abone Olmak İçin


    TÜZDER© 2021 / All Rights Reserved.

    Rehber Zeka – Blok Alanı

    © 2023 Rehber Zeka – Tüm hakları saklıdır.