Share This Article
Üstün zekâlı çocukların pek çok harika özelliği var fakat süreci iyi yönetmek, anne ve babalara düşüyor. Bu çocuklar güçlü bir iradeye sahipler, vazgeçmiyorlar, yönlendirmeye de direnebiliyorlar. Yönlendirmeye direnmelerini önlemek için bazı stratejiler geliştirmeniz gerekiyor.
Merakı ne? Merakını hedefe koyarak onları başardığı takdirde hedefe ulaşabileceğini söyleyebilirsiniz ama mutlaka ve mutlaka yönlendirme yapmanız gerekecek, yoksa o sizi yönlendirir.

Üstesinden Gelmeniz Gereken Çok Sayıda Probleminiz Var!
Üstün yetenekli ve üstün zekâlı çocukların anne ve babaları zorlayan özellikleri var. Bir defa bu çocuklar çok fazla soru soruyorlar, adeta soruları ile anne ile babayı çileden çıkarıyorlar. O kadar peş peşe sorular sorarlar ki artık bir yerden sonra yeter demek zorunda kalırsınız. İkinci temel özellikleri ise unutmak istediğiniz şeyleri hatırlar. Kelime hazinesi oldukça zengindir. Kendi akranlarından çok, yetişkinlerle arkadaşlık kurar. Sınırlarını zorlar, nereye kadar çıkarım diye. “Hayır”ı pek kabul etmez. Avukat gibi görüşlerini savunur. Yani her an gardınızı alıp karşısında durmak durumundasınız ve ilgi alanları çeşitli ve yoğundur. Eğer çocuklarınızda bu özellikler varsa siz zorlanan bir ebeveynsiniz demektir. Çünkü ilgi alanları 2 ay bir konu üzerinde yoğunlaşır. 2 ay sonra onda tatmin olup başka bir konu üzerine geçme olasılıkları yüksektir. Kendi yollarını kendileri bulamazlar. Mutlaka yardım almaları gerekir, mutlaka yönlendirilmeleri gerekir. Disipline etmek diğer çocuklardan daha zordur evet daha zordur, ancak nasıl bir disiplin uyguladığınız nasıl kuramladığınız önemli. Bu çocukların kuramlanmaya ihtiyaçları vardır. Onları sürekli meşgul etmek gerekir, yoksa tembel olurlar. Üstünden gelmeniz gereken çok sayıda probleminiz var ama bu problemlerin üstesinden gelebilmeniz de mümkün. Şimdi birinci problem olarak benim gördüğüm olası problem, güçlü olduğu özellikler alanında öne çıkıyor. Yani matematikte çok iyiyse, sizi matematikte zorluyor. İkinci alan çocuk yetiştirme biçiminde ortaya çıkıyor; nasıl yetiştireceğinizi bilemiyorsunuz. Neden-sonuç ilişkisini aşağı yukarı 2-3 yaşlarında kestirmeye başlıyorlar. Duyguları, gelenekleri, mantıklı olmayan şeyleri kabul etmekte güçlük çekip sorguluyorlar.